BEBEĞİNİZİN SİZİ DUYDUĞUNDAN EMİN MİSİNİZ?

Ömer Akkaya2021-07-12 11:48:58

İşitme tarma testinin önemi nedir?

İşitme kaybı, doğumsal anomaliler arasında en sık görülen rahatsızlıkların başında  gelmektedir. Her yıl dünyaya gelen birçok bebek işitme kaybıyla dünyaya gelmektedir. Yeni doğan bebeklerde işitme kaybının erken ortaya teşhisi ve hemen tedavisine başlanması bebeğin hem işitsel hem de konuşma sürecinde olumsuz etkiyi kaldırmak için çok önemlidir.

İşitme kaybı görünür bir sorun olmadığından fark edilmesi güçtür. Aile öyküsünde işitme kaybı olmayan ve sağlıklı bebeklerde de işitme kaybı görülebilmektedir. İşitme kaybında erken tanı konuşma ve dil gelişimi açısından çok önemlidir. Çünkü konuşabilmek için önce duymak gerekmektedir. Bebeğinizde işitme kaybı olma olasılığı çok düşük olabilir ancak bunu bilmenin tek yolu işitme testinin yapılmasıdır.

Türkiye genelinde hemen hemen bütün hastanelerde sağlık bakanlığı işitme tarama protokolleri uygulanır. Bu nedenle her yenidoğan bebeğe taburcu olurken veya 72 saat içerisinde yada teste engel durumlar var ise (yenidoğan yoğun bakım gibi)  tedavi görme süreci tamamlandığında işitme tarama testleri yapılmalıdır.

Bebek için yapılan işitme tarama (ABR) testleri geçmez ise ve bebek işitme tarama testleri için risk faktörü bulunduruyorsa mutlaka referans merkezine gitmesi gerekmektedir. Sevk edilen bebeğe bir üst test olan klinik ABR testi yapılmalıdır. Benim bebeğim işitiyor bir daha teste gerek yok diye düşünmemeli. Testi geçen bebeklerde eğer risk faktörü bulunuyorsa 6 aylık olduğunda referans merkezlerinde tekrar kontrol amaçlı işitme tarama testi yapılmasızorunludur. Risk faktörü taşıyan bebeklerde ilerleyen dönemlerde gelişim sürecinde işitme kaybı saptanabilir.

İşitme probleminin saptandığı andan itibaren bebeğe sırasıyla, işitme kaybının doğrulanması için ilerii testler yapılır. Saptanan işitme kaybını türü ve boyutu belirlenir incelemeler ve düzeltici, tedavi edici seçenek araştırmaları uygulanır.

Bebeklerinizin sağlıklı bir birey olmaları ve hayatı duyarak yaşamaları için işitme tarama testi çok önemlidir.

Bebekte işitme tarama yönünden risk faktörleri nelerdir?

Ömer Akkaya