CİHAN ARTIK “ BEBEK DOSTU HASTANE”

Uzm. Dr. Bahriye MERİÇ2021-10-18 19:08:01

Hastanemize Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucu BEBEK DOSTU HASTANE Unvanı verilmiştir. Hastanemizin amacı tüm doğan bebeklerin anne sütü almasını ve bu sayede kendine güvenen sağlıklı nesiller yetiştirilmesini sağlamaktır. Ayrıca annelere verilen eğitimlerle sorunsuz bir emzirme dönemi sağlayarak anne bebek ilişkisini güçlendirmektir.

BEBEK DOSTU HASTANE NEDİR VE KRİTERLERİ NELERDİR?

Anne sütünün özendirilmesine ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkların kazandırılmasına yönelik Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları kapsamında doğum hizmeti verilen hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere 'Bebek Dostu' hastaneler programı başlatılmıştır. Doğum hizmeti verilen hastanelerde gebelikten itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler 'Bebek Dostu Hastane' unvanını almaktadır.

ÖZEL CİHAN HASTANESİ EMZİRME POLİTİKASI

1. Özel Cihan Hastanesi olarak Emzirme Politikamızın tüm ilkelerini bilmekteyiz ve uygulamaktayız.
  2. Özel Cihan Hastanesi olarak Emzirme Politikamız doğrultusunda, ilgili alanlarda çalışan tüm sağlık personeline gerekli becerileri kazandırmak üzere düzenli aralıklarla eğitimler verilmektedir.
  3. Polikliniklerimize başvuran, servislerimizde yatan hamile ve emziren kadınlara anne sütünün önemi, emzirmenin yararları ve emzirme yöntemleri konularında eğitimler verilmektedir.
  4. Doğumu izleyen ilk yarım saat içinde anne ve bebeğin buluşmasını sağlayıp emzirmeye başlanması için tüm annelere yardım ediyor, destek olunmaktadır.
  5. Doğum sonrası dönemde annelere emzirme teknikleri ve bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün nasıl sağılacağı ve saklanacağı konusunda eğitimler verilmektedir.
  6. Tıbben gereksinim olmadıkça yeni doğanlara anne sütü dışında başka bir yiyecek ya da içecek verilmemekte, anneleri anne sütünün faydaları hakkında bilgilendirilmektedir.
  7. Özel Cihan Hastanesi olarak anne bebek bağının kuvvetlenmesi, süt yapımının artması ve bebeğin her isteyişinde emzirilebilmesi için anne ile bebeğin 24 saat aynı odada kalmaları sağlanmaktadır.
  8. Anne sütüyle beslenen bebeklerde tıbbi gereksinim olmadıkça, biberon ya da yalancı emzik gibi emmeyi engelleyecek hiçbir ürün kullanılmamaktadır.
  9. Tıbben gereksinim olmadıkça annelere bebeklerini ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemeleri, 6 aydan sonra uygun ek gıdalarla emzirmenin en az 2 yıl sürdürülmesi gerektiği hakkında bilgi verilmektedir.
  10. Annelerin taburcu olduktan sonra da emzirmeye devam etmelerini teşvik etmek, karşılaşabilecekleri sorunlara destek olabilmek için her türlü sorularına cevap verilmektedir.

Ülkemizde de bir hastane veya doğum merkezi bebek dostu hastane plaketi aldığı zaman her 2 yılda 1 defa denetlenmektedir. Amaç hastanenin bebek dostu kriterlerini devam ettirip ettirmediğidir. Eğer bu konuda bir yetersizlik varsa hastanenin bebek dostu plaketi iptal edilmektedir.

Uzm. Dr. Bahriye MERİÇ